Pentru că tarta cu năut postată ieri în Povestea mea mea pe Facebook a avut multe solicitări pentru rețetă, m-am decis să o scriu aici ca să poată fi găsită mai ușor.
Tarta cu făină de năut este pentru mine salvarea mea atunci când am nevoie să gătesc ceva super rapid, sănătos și gustos. Este foarte versatilă, poți să îți pui în ea ingredientele în funcție de preferințe sau de ceea ce ai în frigider. Este foarte simplu de făcut, extrem de gustoasă și ca bonus este și vegană și fără gluten.
Ca să nu mai lungim povestea, iată care sunt pașii pentru pregătirea ei:
Ingrediente (compoziția de bază):
– 200 gr făină de năut
– 500 ml apă
– 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
– 1 linguriță praf de copt (neapărat bio)
– 1 linguriță pudră de usturoi
-1 linguriță fulgi de chili (pentru cine iubește picănțeala)
– sare, piper
– za’atar presărat deasupra înainte de a introduce tarta la cuptor
Ingrediente topping:
– 1 ardei gras roșu bio
– porumb dulce bio (eu am avut la borcan marca D’aucy)
– măsline verzi (de la Cămara grecească)
– roșii uscate (mă aprovizionez când merg la părinții mei în Brașov, am un magazin cu produse grecești aduse de la producători locali din Grecia)
Mod de preparare:
Într-un castron (preferabil de sticlă) se pun toate ingredientele uscate și se amestecă cu un tel. Apoi se adaugă apa si topping-urile și se amestecă ușor. Compoziția se toarnă într-o formă de tartă (eu am una de yena) unsă cu foarte puțin unt de cocos. Se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 30-45 de minute (pentru siguranță testează cu scobitoarea dacă este coaptă sau nu). Las-o să se răcească, apoi porționeaz-o și servește-o alături de o salată generoasă de baby spanac.
Mențiuni:
1. Ca să fie fără gluten 100% ai două opțiuni:
– fie cumperi o făină de gluten care are pe ea semnul spicului de grâu tăiat (este garanția că nu a intrat în contact cu glutenul). Eu am fost neplăcut surprinsă să văd că scrie pe ambalaj fără gluten și apoi undeva pe spate cu scris foarte mic să scrie că este procesată într-o unitate care ambalează și produse cu gluten. Pentru cei care au boala celiacă este extrem de important acest aspect!
– fie îți macini tu boabele de năut într-un blender de putere mare
2. Eu am o formă mai mare de tartă așa că folosesc de obicei ingredientele de la o porție plus încă jumătate.
3. Compoziția poate fi pusă și în forme de brioșe
4. Eu o servesc de obicei cu unul din sosurile de la OnLeaf (pentru că îmi place gustul picant) și cu o salată generoasă de baby spanac sau diverse mixuri de frunze.
5. Folosește topping-uri după preferințele tale, lasă-ți imaginația să lucreze 🙂 Eu am mai folosit ciuperci deshidratate sau proaspete, spanac verde, leurdă, dovlecei, zucchini.
6. Za’atar este un amestec de mirodenii, condimente și plante aromatice specific Orientului Mijlociu. Eu mi l-am preparat singură, însă se găsește de cumpărat și la supermarket la raionul de Condimente.
Îți doresc poftă bună și lasă-mi un mesaj să îmi spui dacă ai încercat-o și cum ți s-a părut!
Claudia